Техники за почистване на катана, вакидзаши и танто

Ножницата на катана („сая“) е изработена от дърво и покрита с многослоен лак. За да се запази блясъкът, „сая“ трябва да се бърше от време на време с мек плат. Когато го правите, стремете се да я хващате единствено за намотките „сагео“, в противен случай с течение на времето следите от допир ще притъпят цвета и блясъка ѝ там, където я държите.

fig-2

Когато почиствате острието, започнете с използването на парче оризова хартия за отстраняване на старата смазка (фиг. 2). Дръжте режещия ръб навън, за да избегнете порязване. Избършете повърхността до сухо – не трябва да има остатъчно масло. (В случай, че искате да спестите скъпата оризова хартия, може да ползвате мек памучен плат или салфетка).

Следващата стъпка е да потупате леко с пудрената топка „учико“ по острието на всеки 4-5 см  от дължината му, за да го покриете със субстанцията (фиг. 3). Ако използвате топката за пръв път, ще се наложи да потупате неколкократно по острието, за да премине пудрата през тъканта ѝ. Когато острието е покрито с фин слой пудра, използвайте чисто парче оризова хартия или памучен плат, за да натъркате пудрата в острието и по този начин да го полирате. Повторете, докато пудрата изчезне и двете страни на острието са полирани. Не е нужно да се прекалява – обикновено няколко движения по протежението на острието са достатъчни.

Ако маслото и пудрата не могат да премахнат мръсотията по острието, може да пробвате с хартиена салфетка, напоена с вода или с препарат за почистване на стъкло. За много упорити замърсявания или малки петънца от ръжда може да се приложи ултрафина шкурка, но с ясното съзнание, че употребата на абразив вероятно ще ожули острието. След като изчистите и подсушите повърхността старателно (фиг. 2), започнете отново процеса с „учико“ топката (фиг. 3).

След като приключите с полирането, капнете няколко капки масло по протежението на всяка от страните на острието (фиг. 4). Използвайте парче оризова хартия или памучна тъкан, за да разнесете маслото равномерно по повърхността. Стремете се след нанасянето на маслото да не докосвате острието с ръка, за да не разрушите ефекта от смазката.

Когато всичко е готово, може да се насладите на добре свършената работа и да приберете меча в ножницата. Поставете го на стойката в хоризонтално положение с режещия ръб нагоре.