Меню Затваряне

Дайшо Кадзе

„Катана“ ( 刀 ) е японски дълъг меч (дайто), оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с тях са част от миналото. В наши дни култът към „Бушидо“ отново е популярен и последователите на японските бойни изкуства се множат. Това води до създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Качествено изработена катана, без значение автентична или модерна, е еталон за универсално хладно оръжие. И в двата случая притежанието на самурайски меч е непреходен символ на сила, чест и достойнство.

„Вакидзаши” или „уакизаши” ( 脇差 ) е японски къс меч (шото), получил световно признание. Това оръжие се ползвало предимно в затворени пространства, където самураите не можели да носят катана. Късият меч се появява през 15 век и участва в множество ритуали и ежедневни дейности чак до залеза на феодална Япония през 1876. За разлика от дългия меч, който бил позволен само на самурайската прослойка, късият меч получава по-широко разпространение през вековете, например сред заможните търговци. Обичаят изисквал детето самурай да получи своето първо вакидзаши, когато започне тренировки с оръжие. Вакидзаши е неизменна част от снаряжението на всеки феодален японски войн и в някои отношения е по-важно от катана.

„Дайшо” се нарича самурайската двойка мечове, най-често изработени заедно с цел да бъдат носени от един войн. Катана е по-дългата половина от дайшо, а вакидзаши (уакизаши) е по-късата. Известни са големи майстори на бойните изкуства, например Миямото Мусаши, които се бият с дълъг и къс меч едновременно. В исторически план дайшо е ценно притежание, запазено основно за по-богатите японски войни и феодални владетели „даймьо“. Всички самураи носели къс и дълъг меч, но сравнително малко от тях имали финансовата възможност да притежават чифт мечове със сходна визия и изработка. В съвремието нещата стоят различно и няма пречки пред ентусиаста и оръжейния колекционер да се сдобият с дайшо.

Японците смятат, че при изковаването на меч в него се вселява дух (ками), който рано или късно получава се проявява и получава име. В превод „Кадзе” означава вятър и мечовете символизират почитта на японците към тази природна стихия, помогнала им да победят монголските нашественици в края на 13-ти век. Остриетата на дайшо „Кадзе” са облечено в съответстващ на името визуален стил и носят усещането за скрита мощ.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

11" (28 см). Естествена памучна намотка върху кожа от скат върху дърво (за катана); 8 1/3" (21 см). Естествена памучна намотка върху кожа от скат върху дърво (за вакидзаши)

Цялостна дължина

40" (101,5 см) катана; 28 1/2" (73 см) вакидзаши

Дължина на острието

28" (71 см) катана; 20" (51 см) вакидзаши

Жлеб (Bo-Hi)

Да, жлебът олекотява острието, в резултат на което замахът е по-бърз и се чува специфичен звук „tachi-kaze”

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 9260 легирана пружинна стомана

Полировка

Хибридна, мечовете са много остри

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от метална сплав

Състояние

Неупотребявани, в отлично състояние

Твърдост на острието

53 HRC

Тегло

2.40 lbs (1.10 кг без сая) за катана; 2.00 lbs (0.90 кг без сая) за вакидзаши

Термична обработка

Цялостно закален чрез нагряване и охлаждане в масло. Отвърнат (темпериран) чрез вторично нагряване и охлаждане

Тип на острието

Shinogi-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

Отзиви

 1. sensei

  С удоволствие ще споделя отзивите си за мечовете.

  Това са първите истински японски мечове, до които имам удоволствието да се докосна. Като казвам истински, имам предвид точно това – не бутафорни реплики като тези в повечето магазини където се срещат такива екземпляри. Това са истински мечове които се усещат стабилно в ръката, имат добър баланс, прекрасна изработка и са много много остри. Очаквах да са заточени, защото го пише в сайта, но чак такова заточване не очаквах 🙂

  Изработката е много добра, което си личи от отношението към всяка част – извивките, жлебовете и полировката на остриетата, цубите, детайлите по дръжките – всичко е идентично при двата меча, стабилно закрепено и много прецизно изработено.

  Комуникацията с екипа Ви също беше бърза и безпроблемна и определено бих ви препоръчал на всеки ентусиаст който иска да притежава истински меч.

  Поздрави,
  Димитър Димов

  Дайшо Кадзе 01
  02
  03
  04
  05
  06
  07
  08
  09

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят ревюта.

error: Съдържанието е защитено!