Меню Затваряне

Дайшо Кадзе

1,130.00 лв.

„Катана“ ( 刀 ) е японски дълъг меч (дайто), оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с тях са част от миналото. В наши дни култът към „Бушидо“ отново е популярен и последователите на японските бойни изкуства се множат. Това води до създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Качествено изработена катана, без значение автентична или модерна, е еталон за универсално хладно оръжие. И в двата случая притежанието на самурайски меч е непреходен символ на сила, чест и достойнство.

„Вакидзаши” или „уакизаши” ( 脇差 ) е японски къс меч (шото), получил световно признание. Това оръжие се ползвало предимно в затворени пространства, където самураите не можели да носят катана. Късият меч се появява през 15 век и участва в множество ритуали и ежедневни дейности чак до залеза на феодална Япония през 1876. За разлика от дългия меч, който бил позволен само на самурайската прослойка, късият меч получава по-широко разпространение през вековете, например сред заможните търговци. Обичаят изисквал детето самурай да получи своето първо вакидзаши, когато започне тренировки с оръжие. Вакидзаши е неизменна част от снаряжението на всеки феодален японски войн и в някои отношения е по-важно от катана.

„Дайшо” се нарича самурайската двойка мечове, най-често изработени заедно с цел да бъдат носени от един войн. Катана е по-дългата половина от дайшо, а вакидзаши (уакизаши) е по-късата. Известни са големи майстори на бойните изкуства, например Миямото Мусаши, които се бият с дълъг и къс меч едновременно. В исторически план дайшо е ценно притежание, запазено основно за по-богатите японски войни и феодални владетели „даймьо“. Всички самураи носели къс и дълъг меч, но сравнително малко от тях имали финансовата възможност да притежават чифт мечове със сходна визия и изработка. В съвремието нещата стоят различно и няма пречки пред ентусиаста и оръжейния колекционер да се сдобият с дайшо.

Японците смятат, че при изковаването на меч в него се вселява дух (ками), който рано или късно получава се проявява и получава име. В превод „Кадзе” означава вятър и мечовете символизират почитта на японците към тази природна стихия, помогнала им да победят монголските нашественици в края на 13-ти век. Остриетата на дайшо „Кадзе” са облечено в съответстващ на името визуален стил и носят усещането за скрита мощ.

Налично

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

11" (28 см). Естествена памучна намотка върху кожа от скат върху дърво (за катана); 8 1/3" (21 см). Естествена памучна намотка върху кожа от скат върху дърво (за вакидзаши)

Цялостна дължина

40" (101,5 см) катана; 28 1/2" (73 см) вакидзаши

Дължина на острието

28" (71 см) катана; 20" (51 см) вакидзаши

Жлеб (Bo-Hi)

Да, жлебът олекотява острието, в резултат на което замахът е по-бърз и се чува специфичен звук „tachi-kaze”

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 9260 легирана пружинна стомана

Полировка

Хибридна, мечовете са много остри

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от метална сплав

Състояние

Неупотребявани, в отлично състояние

Твърдост на острието

53 HRC

Тегло

2.40 lbs (1.10 кг без сая) за катана; 2.00 lbs (0.90 кг без сая) за вакидзаши

Термична обработка

Цялостно закален чрез нагряване и охлаждане в масло. Отвърнат (темпериран) чрез вторично нагряване и охлаждане

Тип на острието

Shinogi-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

error: Съдържанието е защитено!