Премахване на петна от острието на меч

Ако забелязвате кафяво-черни петънца по повърхността на острието или са налице някакви други наченки на ръжда, може да направите няколко неща, за да върнете оригиналния вид на оръжието:

Ако петната са малки и трудно забележими, пробвайте да ги „изтриете” с гумичка за молив. Този метод ще сработи единствено при много малки повърхностни петънца и мръсотии по острието.

За по-сериозни следи от ръжда – използвайте шкурка. Желателно е да работите с възможно най-фина шкурка, над 1200 ГРИТ. При възможност използвайте 2000 и повече ГРИТ, за да не надраскате острието. Внимателно търкайте по посока на острието, докато петната изчезнат. Шкурката дава възможност да я ползвате директно, чрез сухо триене между нея и стоманата. Към повечето видове шкурки може да добавите вода или масло по време на почистването за по-голяма ефективност. Ако работите с водна шкурка и вода, след постигане на търсения ефект, задължително подсушете добре и незабавно нанесете смазка върху острието, за да предотвратите корозията.

В случай, че методът с шкурката не даде задоволителен резултат, вероятно острието е развило язвичка от ръжда. Почистете проблемното място възможно най-добре и се старайте острието винаги да е покрито със смазка там. В такъв случай вероятно ръждата ще засегне оръжието само козметично и няма да навреди на функционалността му в дългосрочен план. Ако проблемното място се разширява и потъмнява с течение на времето, по-удачно е да избягвате да ползвате оръжието за практически занятия. Купете си нов меч за тренировки, а стария запазете като сувенир и използвайте за декорация. Опасността от счупване на острието, възникваща в резултат разпространението на ръжда, за Вас и за околните е по-съществен фактор от инвестицията в нов функционален меч.