Исторически европейски оръжия

Здравейте, приятели и за много години!

Започва четиринадесетата година, откакто екипът ни колекционира исторически оръжия и дванадесетата година, откакто имаме собствен сайт с “Блог за знания” към него. През този период се запознахме с много съмишленици, почитатели на Изтока и любители на самурайския меч. Обменихме информация, опит и “ноу-хау” за подбора и правилната поддръжка на хладното оръжие, техниките за боравене с него през различните исторически епохи, както и съответните бойни изкуства, обхващащи определен времеви период и конкретно оръжие. Искаме да благодарим на всеки един от вас, който беше и вероятно все още е с нас по този път!

До момента основният фокус на екипа ни винаги е бил върху японския меч. Така да се каже, той запали интереса ни към хладните оръжия, върху тяхната историческа роля и съвременните репродукции за тренировки и колекциониране. Значението, което има самурайският меч върху многовековната самобитност и народопсихология на японското общество винаги ни е изумявало със своите мащаби. От изработката на стоманата “тамахагане” през уважението, което се отдава на острието при всяко изваждане от неговата “сая”, до влиянието му върху модерната култура и изкуство. Филми, книги, видеоигри – самурайският меч е представен навсякъде в неговата най-популярна форма, а именно “катана”, с често приписвани фантастични качества.

При всичко това, не трябва да забравяме и нашите собствени корени. Оръжията на европейския континент са не по-малко интригуващи! Те се променят значително през вековете, особено вида на меча. От сравнително къс и лек, предназначен за намушкване римски “гладиус” до огромен немски “цвайхандер” за посичане на групи от противници. Общото между всички тях е, че те не отстъпват по ефективност на азиатските им еквиваленти и решават не по-леки бойни задачи, дори напротив. В някои отношения, например в битките между бронирани противници и/или срещу ръчни щитове (каквито не се ползват в Япония), европейските остриета имат технологично предимство пред онези от Далечния Изток. България, бидейки една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си през цялото съществуване, е достоен повод за гордост и възбужда нашия интерес в проучването на европейските исторически хладни оръжия. Техните разновидности и похвати за боравене, школи и наръчници, антики и репродукции, правилно съхранение и поддръжка, съвети за колекциониране – с две думи всичко полезно, до което можем да се докоснем и да споделим с вас.

В тази връзка, фокусът ни през 2023-та година ще бъде насочен основно върху средновековни и ренесансови хладни оръжия от различните райони на Европа. Предимно съвременно изработени реплики на исторически мечове, но също така бойни брадви, ками, саби и други. Очаквайте същата отдаденост към новото направление в нашето хоби, каквато сме имали досега по отношение на азиатските оръжия. Що се отнася до качеството на предлаганите екземпляри – от най-евтиния до най-скъпия, всички са надеждно изработени, напълно функционални и остри. Иначе нямаше да ги притежаваме самите ние. Повечето от въпросните оръжия са изработени от малки оръжейни работилници из Европа, предимно в Полша, Чехия и Унгария, където традициите в тези занаяти никога не са прекъсвани през вековете и до днес. Ще предложим и модели на реномирани компании като Cold Steel и Hanwei. Понякога заслужено ще се гордеем с уникати, абсолютни шедьоври на съвременното оръжейно изкуство, както и с гарантирано функционални и запомнящи се фентъзи дизайни. Разбира се, продължаваме подбора на мечове от Далечния Изток, също както от други райони и времеви периоди, будещи заслужен интерес.

Очаквайте в идните седмици новите попълнения на сайта, а междувременно нека да споделим няколко “превю” снимки, които да илюстрират посланието ни. До скоро! 🙂

Желаем успешна година на всички!
Екипът на Weapons of War