Тамахагане – традиционната японска стомана

“Тамахагане” (玉鋼), преведено буквално като “скъпоценна стомана”, е хилядолетният японски материал за остриетата на самурайските мечове тачи, катана, уакизаши и танто, също така на полевите оръжия яри и нагината.

Японска пещ татара

Тамахагане се приготвя в специално изработена глинена пещ, наречена “татара” (鑪). Издигането на татара отнема 2-3 дни. Веднъж готова, пещта се разпалва с иглолистна дървесина. В продължение на няколко денонощия група от поне четири души неотлъчно смесва железен пясък, наречен “сатецу” (真砂砂鉄) и въглища при постоянна температура около 1000 градуса по Целзий, поддържана чрез принудително вкарване на въздух. Спазването на правилната пропорция и точния момент е от изключително значение за крайния резултат. Процесът се контролира от майстор, наречен “мураге” (村下), а той се ръководи основно по цвета и температурата на огъня.

Татара в действие

Най-често татара е с размери 1,20 метра широчина, 1,20 метра височина и 3,60 метра дължина. Големината на пещта се определя според нуждите – за три денонощия там се наливат, смесват и изгарят около 22 тона материал: 10 тона железен пясък и 12 тона въглища. От това количество и след дълъг, трудоемък процес се получават едва около 2,5 тона “скъпоценна стомана”.

След достигане на целта, пещта се оставя да се охлади и се натрошава на парчета, за да се извади блокът от стомана, който лежи на дъното. Точно така – пещ, която се гради няколко дни, се ползва само веднъж и се разрушава. И това не е всичко – колкото и да са опитни хората, работещи с нея, част от тамахагане неминуемо отива за брак. По-големият дял от стоманата пък не е годна за самурайски остриета и се използва за производство на битови сечива и инструменти.

Подбрани парчета за изработване на мечове

За да се вземе най-доброто от тамахагане, блокът се натрошава на дребно. Обикновено материалът по краищата е с нужната оксидация, търсеното съдържание на въглерод (около 0,7%) и сивкаво-сребрист цвят. Именно от тази периферия се подбират и групират подходящи парчета стомана, които се изпращат на майсторите ковачи. Точно от тях, след няколкомесечен тежък труд, ще се роди впечатляващо острие.

Майстор на татара (мураге)

Повечето хора знаят колко дълго и усилено работят японските ковачи, полировчици и майстори на “коширае” (облекло), за да завършат един самурайски меч. Това е неоспорим факт. Истината обаче е, че този сложен и отговорен процес започва още със създаването на тамахагане, без която останалото не би било възможно. Началото на всеки японски меч поставят уважаваните мураге, които творят своята “магия” в огньовете на татара.

Острие от тамахагане (нихонто)

В епохата на самураите татара е строена почти навсякъде през цялата година, според нуждите от тамахагане. В наши дни в Япония има едно място, където всяка зима неотлъчно се издига пещ татара. Нарича се Нитохо и се намира в префектурата Шимане. Благодарение на труда, който кипи там, съвременните японски оръжейници се сдобиват с така необходимата им стомана. Процесът на практика е непроменен от вековете. Както в отминали времена, така и днес от тамахагане се създават ненадминатите японски мечове нихонто – еталон не само като оръжия, но също и като шедьоври на изкуството.