Комплект за поддръжка и почистване на японския меч

 

Комплектите за поддръжка и почистване на японски мечове са необходимо средство за запазване изправността на всяко острие в дългосрочен план. Ако не притежавате свой комплект, постарайте се да се снабдите с такъв възможно най-скоро, защото вътре има всичко, от което ще се нуждаете при редовна практика с катана, вакидзаши или танто.

Стандартните комплекти за поддръжка и почистване съдържат следните аксесоари, необходими за правилната грижа за японския меч:

  1. Месингово шило и чукче за разглобяване на дръжката.
  2. Хартия за почистване на стара смазка от острието и нанасяне на нов слой.
  3. Голяма „учико“ (пудрена топка), съдържаща не-абразивна пудра, която абсорбира излишната смазка и полира.
  4. Бутилка масло „шоджи“ за предпазване от ръжда.
  5. Найлоново пликче за прибиране на намаслената хартия и нейното повторно използване.
  6. Компактна дървена кутия за съхранение на всичко.

Освен гореизброеното, в комплектите на www.weaponsofwar.org ще откриете още:

1. Резервен дървен нит за прикрепяне на дръжката („мекуги“).

2. Лист ултрафина шкурка за почистване на упорити зацапвания и следи от ръжда по острието.

3. Капкомер за по-лесно и пестеливо нанасяне на смазката.

Това са материалите, които осигуряват напълно адекватна грижа за Вашия меч. Хубавото е, че един комплект може да бъде зареждан и попълван при изчерпване на оригиналните консумативи, а всичко нужно да почива подредено в дървената кутийка – по японски 🙂

Когато извършвате каквито и да е процедури, винаги бъдете концентрирани в действията си – Вашите катана, вакидзаши или танто вероятно са много остри! Невнимателните движения могат да доведат до сериозни порязвания и травми. Стремете се режещият ръб да не остава в позиция, при която може да нараните себе си или някой друг.

Много притежатели на източни оръжия ще потвърдят, че редовната грижа за техните мечове им доставящ душевна наслада. Почистването и поддръжката са приятни почти колкото тренировката с оръжието, а в някои отношения дори по-отпускащи 😉