Меню Затваряне

Тачи Югана-ши

Японският меч е оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с мечове са част от миналото. В съвремието култът към „Бушидо“ е все така популярен и последователите на японските бойни изкуства се увеличават. Това налага създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики по усвояването изкуството на меча. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Притежанието на самурайски меч остава непреходен символ на сила, чест и достойнство.

Тачи (太刀) е мечът, предхождал катана по бойните полета на Япония и издигнал самурайската прослойка до славата, с която е известна по цял свят. Навлиза във въоръжението на японския войник около 10 век и се задържа там до около 16 век, а в някои случаи и до по-късни времена. В общи линии тачи е по-дълъг и по-извит от катана и се носи вързан за пояса с режещия ръб надолу. Характеризира се с пищна украса и символизира високо обществено положение. Поради тази причина,  след периода Сенгоку Джидай, тачи носели предимно уважаваните и заможни даймьо, както и някои прославени самураи. Тренировките с тачи не се различавали съществено от упражненията с катана, що се отнася до спешен бой. Разликата била в употребата на меча от седлото на боен кон. За самурай, носещ тачи, било по-обичайно да втъкне танто (най-къс меч, кинжал) в пояса си като второ оръжие, вместо вакидзаши (къс меч).

„Югана-ши” е изработен от оръжейни специалисти в град Лонкуан – Китай и проследява модерния поглед към японската култура и традиции. Мечът е универсален боен инструмент – може лесно да премине през мека повърхност със своя остър като бръснач ръб, като в същото време е достатъчно гъвкав, за да абсорбира удари. Най-добрата комбинация от красота и функционалност – тачи „Югана-ши” е истинско оръжие. Както в стари времена, така и днес.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

11 1/2" (29 см). Цялостна намотка от истинска кожа от скат, обвита около дървена основа.

Дължина на острието

28 1/3'' (72 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Не, острието е солидно, за повишена здравина и устойчивост при удар

Име

Конструкция на острието

Ламинирано в стил Кобусе (kobuse). По-твърдата стомана AISI 1095 изгражда режещият ръб и ядрото, а по-меката стомана AISI 1060 изгражда страните и гръбнака, прегъвана 13 пъти при коването (8192 слоя)

Материал на острието

Комбинация от два вида високовъглеродни стомани – AISI 1060 и AISI 1095

Полировка

Ръчна чрез продължителна и прецизна работа с водни камъни. Мечът има идеалнo изпълнена геометрия и е много остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от месингова сплав

Състояние

Неупотребявани, в отлично състояние

Твърдост на острието

60/50/40 HRC в съотношение режещ ръб/център/гръб

Тегло

2.65 lbs (1.20 кг без ножница)

Термична обработка

Процедурата е извършена чрез традиционния японски метод за покриване на острието с глинена смес. Резултатът е красива натурална темпер линия (hamon) и голяма твърдост на режещия ръб

Тип на острието

Shinogi-Zukuri с геометрично оформено Yokote

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

Цялостна дължина

40 1/2" (103 см)

error: Съдържанието е защитено!