Меню Затваряне

Тачи Канари

Японският меч е оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с мечове са част от миналото. В съвремието култът към „Бушидо“ е все така популярен и последователите на японските бойни изкуства се увеличават. Това налага създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики по усвояването изкуството на меча. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Притежанието на самурайски меч остава непреходен символ на сила, чест и достойнство.

Тачи (太刀) е мечът, предхождащ катана по бойните полета на Япония и издигнал самурайската прослойка до славата, с която е известна по цял свят. Навлиза във въоръжението на японския войник около 10 век и се задържа там до около 16 век, а в някои случаи и до по-късно. В общи линии тачи е по-дълъг и по-извит от катана и се носи вързан за пояса с режещия ръб надолу. Характеризира се с пищна украса и символизира високо обществено положение. Поради тази причина, след периода Сенгоку Джидай, тачи бил носен предимно уважаваните и заможни даймьо, както и някои прославени самураи. Тренировките с тачи не се различават съществено от упражненията с катана, що се отнася до пехотен бой. Разликата е в употребата на меча от седлото на боен кон. За самурай, носещ тачи, било по-обичайно да втъкне танто (най-къс меч, кинжал) в пояса си като придружаващо оръжие, вместо вакидзаши (къс меч).

„Канари” е изработен от оръжейни специалисти в град Лонкуан – Китай и проследява модерния поглед към японската култура и традиции. Името на меча в превод означава „сполука”, която в епохата на самураите (и не само) винаги е търсен партньор. На бойното поле, в доджото и в домакинството, японецът разчита на трудолюбие, постоянство и добра карма, за да постигне сполука в делата си. Японците смятат, че при изковаването на меч в него се вселява дух (ками), който рано или късно получава име. Острието на „Томое” е облечено в съответстващ на името визуален стил. Катана е пълноценен боен инструмент и притежава ненадмината естетика и функционалност – може да краси и пази дома, да разсича със своята острота, както и да отбива удари. Японският меч винаги е бил оръжие за ценители. Както в стари времена, така и днес.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

11 1/2" (29 см). Синтетична копринена намотка върху кожа от скат върху дърво

Цялостна дължина

40 1/2" (103 см)

Дължина на острието

28 1/3'' (72 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Не, острието е солидно, за повишена здравина и устойчивост при удар

Име

Конструкция на острието

Ламинирано в стил „Кобусе”. По-твърдата AISI 1095 е прегъвана при коването (11 пъти, 2048 слоя) и оформя страните и режещия ръб. По-меката AISI 1050 изгражда ядрото на острието.

Материал на острието

Комбинация от два вида високовъглеродни стомани: AISI 1050 и AISI 1095

Полировка

Ръчна, чрез продължителна и прецизна работа с водни камъни. Мечът е много остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от месингова сплав

Състояние

Неупотребяван, в отлично състояние

Твърдост на острието

60/50/40 HRC в съотношение режещ ръб/център/гръб

Тегло

2.65 lbs (1.20 кг без ножница)

Термична обработка

Процедурата е извършена чрез традиционния японски метод за покриване на острието с глинена смес. Резултатът е красива натурална темпер линия (hamon) и голяма твърдост на режещия ръб

Тип на острието

Shinogi-Zukuri с геометрично оформено Yokote

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

Отзиви

Все още няма ревюта

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят ревюта.

error: Съдържанието е защитено!