Меню Затваряне

Танто Кокутан

Японският меч е оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с мечове са част от миналото. В съвремието култът към „Бушидо“ е все така популярен и последователите на японските бойни изкуства се увеличават. Това налага създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики по усвояването изкуството на меча. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Притежанието на самурайски меч остава непреходен символ на сила, чест и достойнство.

Танто (短刀) е най-късият от самурайските мечове. В исторически план танто е носен вместо вакидзаши (къс меч) като придружаващо оръжие към катана (дълъг меч). По същността си танто е оръжие, което в ежедневието е ползвано и като универсален нож. Могат да се направят известни съпоставки в приложението между танто и европейската кама (кинжал), но сравнението няма да е напълно точно. Бойното изкуство, засягащо боят с танто, се нарича тантоджуцу. Самураите боравели с танто на места, където не разполагали със своята катана – компактният размер го правел подходящ за затворени пространства и публични мероприятия. Удобният японски къс меч играел важна роля в много от местните церемонии, в това число при ритуалното самоубийство сепуку. Жените самураи почти винаги носели танто със себе си, според случая или открито, затъкнат в пояса (оби), или скрито, прибран в ръкава на кимоното, заедно с няколко шурикена. Често острието било монтирано в ръкохватка и ножница от полирана дървесина, без предпазител, оплетка и украса. Такова танто се нарича „кайкен“ (懐剣).

„Кокутан“ е изработен от оръжейни специалисти в град Лонкуан – Китай и проследява модерния поглед към японската култура и традиции. Мечът е универсален боен инструмент – може лесно да премине през мека повърхност със своя остър като бръснач ръб, като в същото време е достатъчно гъвкав, за да абсорбира удари. Най-добрата комбинация от красота и функционалност – Танто „Кокутан“ е истинско оръжие. Както в стари времена, така и днес.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

6" (15 см). Полиран абанос

Цялостна дължина

18" (46 см)

Дължина на острието

12" (30,5 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Да, острието разполага с два жлеба – един с дължина 1/3 и втори с дължина 7/8. Те го олекотяват, в резултат на което замахът е по-бърз и се чува специфичен звук „tachi-kaze”

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 1095 високовъглеродна стомана

Полировка

Хибридна, мечът е много остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Няма, острието е поставено в „ширасая”

Състояние

Неупотребяван, в отлично състояние

Твърдост на острието

58/52 HRC

Тегло

1.75 lbs (0.80 кг без ножница)

Термична обработка

Диференцирано закаленo чрез интензивно нагряване в пещ и рязко охлаждане във вода

Тип на острието

Unokubi-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

error: Съдържанието е защитено!