Меню Затваряне

Танто Йоган

Японският меч е оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с мечове са част от миналото. В съвремието култът към „Бушидо“ е все така популярен и последователите на японските бойни изкуства се увеличават. Това налага създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики по усвояването изкуството на меча. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Притежанието на самурайски меч остава непреходен символ на сила, чест и достойнство.

Танто (短刀) е най-късият от самурайските мечове. В исторически план танто е носен вместо вакидзаши (къс меч) като придружаващо оръжие към катана (дълъг меч). По същността си танто е оръжие, което в ежедневието е ползвано и като универсален нож. Могат да се направят известни съпоставки в приложението между танто и европейската кама (кинжал), но сравнението няма да е напълно точно. Бойното изкуство, засягащо боят с танто, се нарича тантоджуцу. Самураите боравели с танто на места, където не разполагали със своята катана – компактният размер го правел подходящ за затворени пространства и публични мероприятия. Удобният японски къс меч играел важна роля в много от местните церемонии, в това число при ритуалното самоубийство сепуку. Жените самураи почти винаги носели танто със себе си, според случая или открито, затъкнат в пояса (оби), или скрито, прибран в ръкава на кимоното, заедно с няколко шурикена.

„Йоган“ е изработен от оръжейни специалисти в град Лонкуан – Китай и проследява модерния поглед към японската култура и традиции. Мечът е универсален боен инструмент – може лесно да премине през мека повърхност със своя остър като бръснач ръб, като в същото време е достатъчно гъвкав, за да абсорбира удари. Най-добрата комбинация от красота и функционалност – Танто „Йоган“ е истинско оръжие. Както в стари времена, така и днес.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

7" (18 см). Еко-кожа върху кожа от скат върху дърво

Цялостна дължина

19" (48,5 см)

Дължина на острието

12" (30,5 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Да, жлебът олекотява острието, в резултат на което замахът е по-бърз и се чува специфичен звук „tachi-kaze”

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 1060 високовъглеродна (folded) черно-червена матирана стомана, прегъвана 11 пъти при коването, в резултат на което се образуват 2048 слоя

Полировка

Хибридна, мечът е много остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от желязо

Състояние

Неупотребяван, в отлично състояние

Твърдост на острието

51 HRC

Тегло

1.55 lbs (0.70 кг без ножница)

Тип на острието

Shinogi-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

Отзиви

Все още няма ревюта

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят ревюта.

error: Съдържанието е защитено!