Меню Затваряне

Скален Орел

В историята на Близкия Изток хладното оръжие заема изключително високо място. Традиционните общества в региона от векове носят и използват саби, ножове и мечове. На някои места този обичай е запазен до наши дни. Хладните оръжия поначало са предназначени не само за битка, но и като израз на обществено положение и престиж. В ежедневието на живеещите в Близкия Изток често се намира полза от надеждно острие, свързана с различни битови дейности.

Може би най-известното произведение от региона е т.нар. „дамаска стомана“, техниката за чиято направа е изгубена завинаги още през 17-ти век. Тази толкова популярна стомана води началото си от Индия и има легендарни качества, документирани в множество исторически свидетелства. За да отдадат чест на забравеното изкуство, съвременните оръжейници изработват остриета по т.нар. pattern-welded метод, тоест коват и прегъват заедно два различни вида стомана. Макар качествата на модерния „дамаск“ да са високи, те не покриват историческите легенди  – удар в камък и разсичане на цев без щети по острието. Това е нормално – от научна гледна точка подобни твърдения изглеждат невъзможни. Въпреки или може би точно поради това, преплетените слоеве с различен цвят в наши дни приятно напомнят за една отминала епоха, време на легенди и предания.

„Скален Орел“ е уникална къса сабя, произхождаща от родината на „дамаската“ стомана. Съвременният pattern-welding метод и ръчната изработка, използваните традиционни материали и високото качество са характерни черти на оръжието. Острието е комбинация от две доказани стомани – AISI 1060 и AISI 1095. В ръкохватката са заложени кост от камила и месинг, а канията е направена от естествена кожа. Опциите за носене са на кръста или през рамо, като удобните ремъци и сравнително късата дължина спомагат да лесния достъп и удобство от всяко положение. Визията на сабята напомня на личните оръжия на персийските сатрапи. Избраният символ върху ефеса е Скалният орел – царят на птиците, излъчващ могъщество и мъдрост.

Вид

Дистално и профилно изтъняване

Цялостна дължина

23 1/3" (59 см)

Дължина на острието

17 1/3" (44 см)

Име

Конструкция на острието

Ковано чрез прегъване и съединяване на двата различни типа стомана в едно цяло по т.нар. pattern-welding метод

Материал на острието

Комбинация от два вида високовъглеродни стомани – AISI 1060 и AISI 1095

Облекло детайли

Ефесът и предпазителят са ръчно изработени от месинг. Дръжката е оформена от лакирана камилска кост и дърво, Мечът разполага с кания от естествена телешка кожа с халка за колан, както и удобни ремъци за носене през рамо.

Полировка

Хибридна, мечът е много остър

Състояние

Неупотребяван, в отлично състояние

Твърдост на острието

51 HRC

Тегло

1.75 lbs (0.80 кг без ножница)

Термична обработка

Цялостно закален чрез нагряване и охлаждане в масло

Тип на острието

Едностранно заточен профил, с характерна лека извивка, типична за Близкия Изток

Тип конструкция

Опашката на острието под дръжката е неподвижно прикрепена чрез напасване и залепяне – похват, характерен за Близкия Изток

Типология на меча

Саблен тип, къс

error: Съдържанието е защитено!