Меню Затваряне

Нихонто Такада Садамори, 1550-1570 (Ера Кото)

19,900.00 лв.

Екипът на Weapons of War е изключително горд да Ви представи своя пръв автентичен японски самурайски меч!

Превъзходно запазен мумей нихонто от късната ера Кото, създаден между 1550 и 1570 година. Красиво полирана катана, с изящно и функционално коширае в стил Теншо. Впечатляващото острие е дело на Такада Садамори от провинция Бунго, школа Бунго Такада, с придружаващи официални документи (оригами) от NBTHK за престижното ниво Hozon. Облеклото на меча е създадено в края на ерата Едо (1853-1868). Цуба е от същата ера, подписана е „Мицусада“.

Катана има елегантно, открояващо се излъчване! По всяка вероятност острието е стартирало живота си като тачи във времето на Секгоку Джидай преди повече от 450 години. Превратностите на епохата, бойните действия, смяната на притежатели и традиции в установения шогунат Токугава довежда до суриаге (скъсяване), както и до неколкократно преполиране и преобличане, за да достигне векове по-късно това бижу до нас в сегашния му вид.

Острието впечатлява с острота дори днес! Формата му се отличава с дълбока торизори, ко-кисаки и активен, див хамон в стил гуноме-мидаре. Контрастът между него и  плътната джихада в стил итаме ние-деки е подчертан и наситен. Наличието на уцури (сянка) между хамон и шиноги е великолепно и рядко проявление при школата Бунго Такада. Всички линии и повърхности са резки и прави. Минимално количество козметични кизу, очакван белег за старинно ламинирано острие от тамахагане.

Хабаки е конструирано от две части, покрити със златно фолио. Двете сеппа са от мед и месинг. Сая притежава дълбок, плътен лак в тъмнокафяв цвят и приляга съвършено на острието. Нейните коджири и койгучи са от биволски рог, също и куригата с характерната златиста вложка. От рог е и каешизуна (кука за прикрепване към оби) – рядък, но ценен елемент на сая. Цука притежава основа от твърда дърсесина и бамбуково мекуги, саме лакирано в черен цвят, обвито с ито от мека тъмнозелена коприна в стил цумами-маки. Сагео е от коприна в същия тъмнозелен цвят. Менуки са изработени от сплав шакудо, с позлатени акценти. Фучи е от сплав ямагане и се отличава с дъждовен мотив. Цуба с мей също е от сплав ямагане и разкрива сцена на преследващи се тигър и дракон сред бушуващи вълни, с незабележимо секигане (вложка) за стабилност. Кашира е от биволски рог, особеност на стила Теншо. Коприненото ито се кръстосва върху нея – мода сред високопоставените самураи в обкръжението на даймьо или дори на шогуна. Облеклото по всяка вероятност е на повече от 150 години, в чудесно състояние.

В допълнение има ширасая с цунаги (дървено острие) и мекуги, напълно здрава и много запазена. Вероятно дело на същия майстор, създател на настоящето коширае, в което е облечен меча. Възможно е ширасая да е по-стара или по-нова от коширае, но с положителност е от същия период (късната ера Едо). Плюс два изящни, автентични коширае-букоро и ширасая-букоро (копринени калъфи) в превъзходно състояние, за съхранение и пренасяне на меча.

Кратки технически данни:

Зукури (форма на острието): шиноги-зукури с ко-кисаки
Нагаса (дължина на острието): 69.9 см
Мотохаба (широчина на острието): 3 см
Мотокасане (дебелина на острието): 0.64 см
Сори (дълбочина и стил на извивката): 1.95 см торизори
Хамон (стил на закаляване): гуноме-мидаре с уцури
Джихада (стил на прегъване): итаме с джи-ние

Това е един изключително красив японски меч, с достойна за възхищение история, в превъзходно за възрастта си състояние, притежаващ оригами Хозон от HBTHK! Надяваме се, че и Вие като нас високо оценявате това изключително нихонто!

За допълнителна информация относно меча, за въпроси или просто за да споделите впечатленията си, пишете ни. С радост ще Ви отговорим! Това нихонто е прекалено ценно за нас, и по обективни причини не може да бъде поръчано и доставено като всеки друг меч от колекцията ни. Ако имате желание да го притежавате, моля свържете се с нас, за да уточним всички подробности относно прегледа, плащането и получаването предварително. Така ще гарантираме и нашето, и Вашето спокойствие.

Екипът на Weapons of War

Налично

  

Тамахагане

„Тамахагане“ (玉鋼), преведено буквално като „скъпоценна стомана“, е хилядолетният японски материал за остриетата на самурайските мечове тачи, катана, уакизаши и танто, също така на полевите оръжия яри и нагината.

Цялата статия: Тамахагане – традиционната японска стомана

 

ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО ИЛИ ИНСТРУМЕНТ ЗА ВОЙНА?

Колко струва истинският японски меч (нихонто)? Бърз отговор – от $5000 до $1 000 000. Може да е безценен, както за притежателя му, така и изобщо.

Цялата статия: Колко струва истинският японски меч (нихонто)?

 

 

error: Съдържанието е защитено!