Меню Затваряне

Катана Фукушу

750.00 лв.

„Катана“ ( 刀 ) е японски дълъг меч (дайто), оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с тях са част от миналото. В наши дни култът към „Бушидо“ отново е популярен и последователите на японските бойни изкуства се множат. Това води до създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Качествено изработена катана, без значение автентична или модерна, е еталон за универсално хладно оръжие. И в двата случая притежанието на самурайски меч е непреходен символ на сила, чест и достойнство.

В исторически план самураите използвали катана в битка, за дуели и при всекидневните си упражнения яй, ката и тамешигири. Да си служи с дългия меч било най-ценното и необходимо физическо умение за един войн в японското общество. Общото при всички катана са извитата форма на острието, която повишава разсичащата мощ, както и ръкохватката за две ръце, която е предпоставка за сигурен и мощен замах. Шиноги-зукури е най-разпространеният тип острие сред японските мечове, осигуряващ очаквано предимство на разсичащите техники пред намушкващите такива, които все пак остават приложими. Стоманата AISI 1060 разполага с нужните характеристики, за да бъдат изковани от нея функционални остриета за упражнения по разсичане. Когато е прегъвана при коването, както в случая, острието има неповторима краска.

„Фукушу” е изработен от оръжейни специалисти в град Лонкуан – Китай и проследява модерния поглед към японската култура и традиции. Името на меча в превод означава „мъст”. В епохата на самураите враждите, били те личностни или кланови, често водели до дуели и кръвопролития. Воините търсели възмездие на всяка цена, когато била засегната тяхната чест. Постигането на удовлетворение по един или друг начин е фундамент, заложен в бушидо. Японците също така смятат, че при изковаването на меч в него се вселява дух (ками), който рано или късно получава име. Острието на „Фукушу” е облечено в съответстващ на името визуален стил. Катана е пълноценен боен инструмент и притежава ненадмината естетика и функционалност – може да краси и пази дома, да разсича със своята острота, както и да отбива удари. Японският меч винаги е бил оръжие за ценители. Както в стари времена, така и днес.

Налично

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

11" (28 см). Намотка от естествена кожа върху кожа от скат върху дърво

Цялостна дължина

40" (101,5 см)

Дължина на острието

28“ (71 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Да, жлебът олекотява острието, в резултат на което замахът е по-бърз и се чува специфичен звук „tachi-kaze”

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 1060 високовъглеродна стомана, прегъвана 11 пъти при коването, в резултат на което се образуват 2048 слоя

Полировка

Хибридна, мечът е много остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от метална сплав

Състояние

Неупотребяван, в отлично състояние

Твърдост на острието

51 HRC

Тегло

2.40 lbs (1.10 кг без ножница)

Термична обработка

Цялостно закален чрез силно загряване и рязко потапяне в масло. Отвърнат (темпериран) чрез вторично нагряване и плавно охлаждане

Тип на острието

Shinogi-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

Отзиви

Все още няма ревюта

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят ревюта.

error: Съдържанието е защитено!