Меню Затваряне

Катана Тори XL Къстом

Самураите използвали катана в битка, за дуели и при всекидневните си тренировки. Умението да си служи с дългия меч било най-ценното и необходимо за един войн в японското общество. Стандартният профил на острието Shinogi-Zukuri осигурява добър баланс в комбинация със здрава и надеждна разсичаща повърхност. Не е случайно, че именно това е най-разпространеният тип острие сред японските мечове. Типичната за Хануей геометрия XL е оптимизирана за постигане на максимална разсичаща мощ.  „Тори XL” е изработен от оръжейните специалисти на компанията в град Далиан – Китай и проследява модерния поглед към японската култура и традиции. Мечът е универсално оръжие – може лесно да премине през мека повърхност със своя остър като бръснач ръб, като в същото време е достатъчно гъвкав, за да абсорбира удари. „Тори XL” е катана от най-висок производствен клас на реномирания производител Хануей, изработена с оптимизирана геометрия. В нейното изковаване са използвани модерни материали, но е изпълнен класическия японски процес в оформянето, закаляването и полирането на острието. В синхрон с вековните традиции, „Тори XL” катана притежава оптимални размери, добър баланс и разсичаща мощ. Функционалността на меча е на най-високо ниво, благодарение на изкованото от модерна прахова стомана острие при спазване на класическата японска последователност. Хануей предлагат мечове за всеки бюджет, но „Forge-folded” серията (сред която е моделът „Тори“) е специално предназначена за ценители, заради високото качество и характер на изпълнение. Те задоволяват нужните на колекционери, практикуващи и ентусиасти от цял свят, които искат да притежават максимално автентичен самурайски меч на сравнително достъпна и реалистична цена.

Допълнителна информация за състоянието на меча:

Мечът е колекционерски и е в превъзходно състояние. Никога не е използван за тамешигири. На практика оръжието е чисто ново, без забележка. Кустомизацията му се състои в професионалното подменяне на оригиналната копринена намотка с по-луксозна и удобна такава, изработена от кафява естествена кожа. Освен това, оригиналните памучни връзки по ножницата „sageo” са подменени с по-автентичен вариант, а именно – качествена японска коприна. Тези подобрения допринасят за създаването на уникална визия на меча и допълнително подчертават неговото запомнящо се присъствие, поначало гарантирано от красивото му острие. Моделът „Тори XL“ е изработен в лимитирана серия и почти е разпродаден в световен мащаб. Официалната му цена е $1550 (без международна доставка, застраховка и митнически сборове). Това е един от редките шансове да се сдобиете с прекрасен, на практика нов уникален меч на много изгодна цена.

ПРОДАДЕН!

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

10 1/4" (26 см). Намотка от естествена кожа върху кожа от скат върху дърво.

Цялостна дължина

39 2/3" (101 см)

Дължина на острието

29" (73,5 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Не, острието е солидно, за повишена здравина и устойчивост при удар

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

K120C шведска прахова легирана стомана, прегъвана (folded) при коването.

Полировка

Ръчна чрез продължителна и прецизна работа с водни камъни. Мечът има идеалнo изпълнена геометрия и е много остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от желязо, бронз и месинг

Състояние

Колекционерски експонат в превъзходно състояние

Твърдост на острието

Различната твърдост в различните зони на острието е характерна за автентичните японски мечове – целта е получаването на оптимален баланс между острота, здравина и гъвкавост, Степенуван преход 60/47/40 HRC в съотношение режещ ръб/център/гръб

Тегло

2.65 lbs (1.20 кг без ножница)

Тип на острието

Shinogi-Zukuri, оптимизирана XL геометрия

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

Термична обработка

Диференцирано закаленo чрез интензивно нагряване в пещ и рязко охлаждане във вода, Процедурата е извършена чрез традиционния японски метод за покриване на острието с глинена смес. Резултатът е красива натурална темпер линия (hamon) и голяма твърдост на режещия ръб

error: Съдържанието е защитено!