Меню Затваряне

Катана Кокуран

Самураите използват катана в битка, за дуели и при всекидневните си тренировки. Умението да си служи с дългия меч е най-ценното и необходимо за един войн във феодалното японско общество. Профилът на острието Shobu-Zukuri набира популярност в Япония по време на войните срещу монголските нашественици през втората половина на 13 век. Характерното издължено острие дава на самураите разсичащо предимство срещу леките кожени брони на монголите и комбинирано с редица други фактори (Божествения вятър), дава възможност на Япония да отблъсне нашествениците. Мечовете от този период са изключително популярни сред ентусиастите, но в съвремието Shobu-Zukuri са рядко срещани и това ги прави ценни. Казаното важи в пълна сила за продуктовите мечове на големите производители, които много рядко предлагат японски оръжия в стил Shobu-Zukuri.

„Кокуран” е катана от висок клас, дело на съвместната дейност на група специалисти от Китай и САЩ. Мечът се характеризира с автентична изработка, вярна на традициите и влагането на здрави и сигурни съвременни материали. Завършеният меч е ръчно изработен в съответствие с японските традиции, без „преки пътища“ и спестяване на труд. Най-доброто, което може да се постигне при смесването на три съвременни стомани в едно острие. След дълги часове ръчно коване, при което металът бива многократно прегъван, от първоначалните 9 слоя стомана (3 вида х 3 слоя) крайният резултат е впечатляващите 9216 слоя! Оформеното така острие преминава класическо диференцирано закаляване чрез покриване с глина и рязко охлаждане в корито с вода. За да изпъкне красотата на контурите вътре в стоманата – „хамон“ и „хада“, се прилага трудоемко полиране с водни камъни, ръчен процес, който продължава от няколко дни до няколко седмици. В допълнение към първокласното острие, мечът е „облечен“ със съотвеното внимание, а визуалният мотив отговаря на името му – Черна Орхидея. Катана съчетава произведение на изкуството и страхотно оръжие със собствено, осезаемо присъствие.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

12“ (30,5 см). Копринена намотка върху естествена кожа от скат, покриваща дървената основа.

Цялостна дължина

41“ (104 см)

Дължина на острието

28 3/4" (73 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Не, острието е солидно, за повишена здравина и устойчивост при удар

Име

Конструкция на острието

Ковано чрез съединяване на три различни типа стомана в едно цяло чрез т.нар. pattern-welding метод плюс многократно прегъване (folding) по традиционния японски метод

Материал на острието

Комбинация от три вида високовъглеродни стомани – AISI 1095, AISI 1080, AISI 1060, прегъвани при коването

Полировка

Ръчна чрез продължителна и прецизна работа с водни камъни. Мечът има идеалнo изпълнена геометрия и е много остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от месинг и желязо

Състояние

Неупотребяван, в отлично състояние

Твърдост на острието

60/50/40 HRC в съотношение режещ ръб/център/гръб

Тегло

2.65 lbs (1.20 кг без ножница)

Термична обработка

Процедурата е извършена чрез традиционния японски метод за покриване на острието с глинена смес. Резултатът е красива натурална темпер линия (hamon) и голяма твърдост на режещия ръб

Тип на острието

Shobu-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

error: Съдържанието е защитено!