Меню Затваряне

Затоичи Бряст

Затоичи добива популярност в Япония по време на реставрацията „Мейджи“ от края на 19 век, когато на самураите е забранено да носят мечове на обществени места. Войните не желаели да се откажат от вековната си привилегия и се видели принудени да крият мечовете си в дървени облицовки, наречени „ширасая“. По този начин за нетренираните очи на случаен наблюдател самурайският меч приличал на обикновена тояга или бастун. Когато ножницата е на мястото си, „Затоичи” прилича на всичко друго, но не и на опасно оръжие. Само с едно движение настъпва изненадваща трансформация и острието се показва.

В съвремието култът към „Бушидо“ е все така популярен и последователите на японските бойни изкуства се увеличават. Това налага създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики по усвояването изкуството на меча. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Независимо от произхода им, притежанието на самурайски меч е непреходен символ на сила, чест и достойнство.

„Бряст“ е изработен от оръжейните специалисти в Лонкуан – Китай и притежава специфичната форма на катана, поместена в дървена „ширасая”. Инспириран от нинджите и нинджуцу, това е прекрасен избор за хора, които харесват японската култура и традиции, като в същото време желаят да притежават функционално историческо оръжие.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

10“ (25,4 см). Използваният материал за дръжката и ножницата е полирано дърво

Цялостна дължина

37 1/2" (95 см)

Дължина на острието

27 3/4“ (70,5 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Да, жлебът олекотява острието, в резултат на което замахът е по-бърз и се чува специфичен звук „tachi-kaze”

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 1060 високовъглеродна стомана

Полировка

Хибридна, мечът е много остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Няма, острието е поставено в „ширасая”

Състояние

Неупотребяван, в отлично състояние

Твърдост на острието

50 HRC

Тегло

1.85 lbs (0.85 кг без ножница)

Термична обработка

Цялостно закален чрез нагряване и охлаждане в масло

Тип на острието

Shinogi-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

error: Съдържанието е защитено!