Дълъг меч Семпер Винчит

Изчерпан

Европейският дълъг меч добива широка популярност в залеза на Средните векове, някъде след 1350-та година, и запазва своето значение чак до 16 век, а на места и до по-късно. Има свидетелства и за по-ранна употреба на този тип оръжие в Западна Европа, от 12-ти век насетне. Самият термин “дълъг меч” в сегашния му контекст е формулиран впоследствие от историците. За средновековните жители къс и дълъг меч са по-скоро стилове на фехтовка (например в германската школа), съответно с една или две ръце върху ръкохватката, отколкото определен тип меч. От 15-ти век нататък се появява понятието “bastard sword” (букв. меч-копеле), което се употребява за остриета с обичайна дължина плюс ръкохватка, позволяваща хват и с две ръце. Терминът “hand-and-a-half” пък е синоним от края на 19-ти век.

Британският учен изледовател Юърт Оукшот прекарва голяма част от живота си, класифицирайки различните европейски мечове. Той разграничава 13 основни типа с допълнителни подтипове, които на практика обхващат развитието на това оръжие от 7-ми век чак до 17-ти век. Дългият меч се обособява не толкова с въвеждането на по-дълго острие, колкото с удължаването на дръжката с цел прилагане на двуръчен хват. Отличителна черта на дългия меч е кръстообразната конструкция: ефес, напречен предпазител и право, двустранно заточено острие. Размерите на запазените и описани исторически екземпляри попадат в следните граници: дължината на острието варира между 80 и 110 см, на ръкохватката между 15 и 30 см, а теглото е между 1,1 и 1,7 кг. Има и изключения, които са добре документирани и понякога добре обяснени.

Причините класическият “рицарски” меч (известен още като къс меч, популярен между 10-ти и 13-ти век) да еволюира в дълъг меч са няколко. Основната се корени в развитието на плочестата броня, която предпазва носещия достатъчно, че да обезмисля използването на щит. От своя страна липсата на щит освобождава втората ръка за работа с предпочитаното оръжие. В тази връзка удължаването на меча повишава неговата ефективност при новите условия. От второстепенно оръжие, имащо допълваща роля на полето на битката (там доминират копието и алебардата), мечът се превръща в основно оръжие за по-елитната част от войската. Приложението му на бойното поле нараства значително. В цивилния живот и при отсъствието на бронирани противници така или иначе мечът винаги е бил предпочитано оръжие от хората, имащи право да го носят.

Тенденцията с развитието на личната бронировка и специализирането на меча за борба срещу нея се запазва и през следващите векове. За разлика от предходната епоха, през 16-ти и 17-ти век бронята става по-общодостъпна. Вече не само потомствените аристократи са облечени в стомана от глава до пети. В ерата на наемниците все повече професионални войници се замогват достатъчно, че да могат да си позволят собствена броня. Разбираемо това довежда и до промяна във въоръжението. За да се справи с новите реалности, дългият меч еволюира в т.нар. “great sword” (голям меч), който на практика попада в категорията на полевите оръжие. За разлика от дългия меч, който се носи и в мир, и във война, големият меч се използва изключително по време на сражения. Предназначен е за отряди специално обучени пехотинци, биещи се в каре, което също е новост във военното дело. Най-внушителните екземпляри са немските “Zweihänder”, които успешно се прилагат като шоково средство в боя срещу пики и алебарди.

Най-общо казано появата, употребата и изчезването на дългия меч от бойните полета обхваща около три века. Съдбата му се обяснява с развитието на военното изкуство през Средновековието и Ренесанса, което от своя страна зависи от ред други обстоятелства, в това число усъвършенстването на металургията и употребата на огнестрелно оръжие.

Мечът “Семпер Винчит” е изработен в Полша, в работилница на наследствени оръжейници, където традициите се помнят и почитат, усилени от съвременни материали, похвати и технологични предимства. Изпълнението е прецизно, с високо майсторство, както може да се види от снимките. Типологията на меча по Оукшот е XIIa (cut-oriented), а геометрията е характерна за мечовете от типа: сравнително широко острие с централен жлеб с дължина 3/5, лещовидно напречно сечение, дистално изтъняване и слабо изразено профилно изтъняване с почти успоредни режещи ръбове. Дизайнът е от началото на 13-ти век, предназначен за битка срещу противници с минимална или слаба бронировка, с цел да бъдат обезвредени с един или няколко бързи посичащи удара. В същото време тип XIIa предлага адекватна пробивна сила за ситуации, при които прободните техники са необходими. Балансът е точно където трябва и позволява боравене както с две, така и с една ръка. Острието е живо, лесно за контрол, за замах и преливане от гард в гард. Гравираните латински думи в стоманата Devs Familia Libertas и Bonvm Semper Vincit имат ролята на послание (мантра), откъдето идва името на оръжието. Това е характерно за мечове, притежавани от издигнати личности през Средните векове. В контраст на това, кожената ножница и коланът към нея са елегантно семпли. Ръкохватката приляга добре в ръка, с повдигащи пръстени за по-сигурен хват. В ефеса за възпоменание са гравирани римски числа, които носят късмет на притежателя. Мечът е уникален и в буквален, и в преносен смисъл. Достоен да краси музейна сбирка и да бъде опора в рицарски дуел – за ценителите на европейските оръжия “Семпер Винчит” е съвременната кулминация на идеалите от една отминала епоха.

Допълнителна информация
Вид

Дръжка

7" (18 см). Дървена основа, обвита с естествена кожа. Гравиран стоманен ефес с формата на диск и блок за приковаване

Цялостна дължина

45 1/3" (115 см)

Дължина на острието

35" (89 см). Широчината и дебелината в основата са съответно 57 мм и 5 мм

Жлеб

Да, острието има жлебове с дължина 3/5, присъщи за мечовете от тип XIIa

Име

Конструкция на острието

Моностомана

Материал на острието

AISI 6150 легирана пружинна стомана

Облекло

Ножницата е с дървена основа, подплатена с вълна и покрита с естествена кожа. Коланът е от естествена кожа с месингови орнаменти

Полировка

Полирането и заточването са направени ръчно. Мечът е остър

Предпазител и орнаменти

Предпазителят е от стомана, в характерен за тип XIIa стил

Състояние

Колекционерски експонат в превъзходно състояние

Твърдост на острието

53 HRC

Тегло

3.40 lbs (1.55 кг без ножница)

Термична обработка

Цялостно закаляване чрез нагряване и охлаждане в масло. Отвръщане (темпериране) чрез вторично нагряване и охлаждане

Тип на острието

Право, двустранно заточено острие, с отличителния профил за тип XIIa

Профил и дистал

Слабо изразено профилно и изразено дистално изтъняване. Геометрията на меча е базирана на исторически екземпляри

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка продължава под дръжката и е прикована към ефеса (hot peen)

Типология на меча

Оукшот XIIa

Q & A

Q & A

There are no questions yet

Ask a question

Your question will be answered by a store representative or other customers.

Thank you for the question!

Your question has been received and will be answered soon. Please do not submit the same question again.

Error

Warning

An error occurred when saving your question. Please report it to the website administrator. Additional information:

Add an answer

Thank you for the answer!

Your answer has been received and will be published soon. Please do not submit the same answer again.

Error

Warning

An error occurred when saving your answer. Please report it to the website administrator. Additional information:

Product Details

Доставка в България

Доставката в България е безплатна и се извършва възможно най-скоро след закупуване на артикул, обикновено в рамките на два работни дни. В зависимост от случая, използваме Еконт или други куриери. По подразбиране залагаме опцията „прегледай, преди да платиш”. По този начин имате възможността лично да се убедите в качеството и съответствието на избраните от Вас продукти, преди да ги заплатите.

Доставка извън България

За доставка извън страната, моля да се свържете с нас предварително. Владеем английски език (и не само) и имаме готовност да доставим меч до всяка една държава, където местните закони позволяват.

Връщане

Преди да поръчате, прочетете и обмислете внимателно! Закупен от нас артикул не може да бъде върнат или заменен! Действащото законодателство (ЗЗП) предвижда възможност за връщане на стоки при онлайн търговията основно защото клиентите не се докосват до избраните предмети, преди да ги заплатят. Това може да породи несъответствие или откровена измама. Когато купувате нещо от нас, получавате безплатна доставка по куриер. Ние държим на обстоен преглед преди заплащане. Вие виждате и одобрявате своята покупка, преди да я платите. Ако не я одобрите, просто отказвате на място – не получавате и не заплащате нищо. Поради това и не само, презумцията за онлайн търговия в ЗЗП, касаеща връщане на артикули, не може да бъде приложена. Мечовете и другите предмети, показани на сайта, са лична собственост на нашия колектив или на хора, споделящи интересите ни. Покупката на каквото и да е от колекцията се заявава онлайн, но на практика се извършва физически, след преглед и одобрение.

Какво купувам

„Weapons of War” предлага истински, функционални мечове на достъпни цени, осигурява бърза доставка навсякъде и Ви подкрепя със съвети и препоръки за качествата на различните типове хладни оръжия и тяхното приложение в миналото и съвремието (тренировка и колекция). Добрите Ви отзиви са горивото, което ни движи!

Хладните оръжия, които екипът на „Weapons of War” предлага, не са евтини имитации или сувенирни артикули. Те са красиви и същевременно напълно функционални в историческия смисъл на понятието. Както всеки друг специализиран инструмент, така и мечовете изискват знания, умения и отговорност при боравене, плюс грижа и поддръжка при съхранението им.

За повече информация по тази или друга тема, разгледайте секцията „Поддръжка” в сайта, абонирайте се за нашия Блог или ни пишете.

Отнасяйте се с необходимото внимание и уважение към оръжията и те ще Ви служат дълго и вярно!

„Weapons of War” предлага истински, функционални мечове на достъпни цени, осигурява бърза доставка навсякъде и Ви подкрепя със съвети и препоръки за качествата на различните типове хладни оръжия и тяхното приложение в миналото и съвремието (тренировка и колекция). Добрите Ви отзиви са горивото, което ни движи!

Хладните оръжия, които екипът на „Weapons of War” предлага, не са евтини имитации или сувенирни артикули. Те са красиви и същевременно напълно функционални в историческия смисъл на понятието. Както всеки друг специализиран инструмент, така и мечовете изискват знания, умения и отговорност при боравене, плюс грижа и поддръжка при съхранението им.

За повече информация по тази или друга тема, разгледайте секцията „Поддръжка” в сайта, абонирайте се за нашия Блог или ни пишете.

Отнасяйте се с необходимото внимание и уважение към оръжията и те ще Ви служат дълго и вярно!

  Estimated Delivery:  юли 23 юли 25
    people  are viewing this right now

Изпратете ни запитване

  [bws_google_captcha]

  1. Разгледайте нашия каталог и изберете желания от Вас артикул – меч или аксесоар.

  2. Кликнете върху бутона „купи“ в описанието на артикула.

  3. Вашият избор е добавен в количката. Ако желаете, може да продължите да разглеждате сайта или да добавите още нещо.

  4. Когато сте готови, кликнете върху бутона с количка в горния десен ъгъл на екрана, за да финализирате поръчката.

  5. Попълнете формата с Вашите имена, телефонен номер и адрес или офис на Еконт, където да насочим пратката. Ако желаете да оставите коментар, направете го в раздел „Бележки към поръчката“.

  6. Прочетете и приемете „условията за ползване“, с които удостоверявате Вашето разбиране и съгласие за отговорностите, свързани с настоящата покупка. Остриетата не са играчки и веднъж закупени от Вас, ние не носим отговорност за използването им.

  7. Когато сте готови, кликнете върху бутон „поръчване“ в долната част на екрана.

  8. Ако за пръв път поръчвате нещо от нас, вероятно е член на екипа ни да се свърже с Вас за потвърждение.

  9. Плащането става с наложен платеж при получаване на пратката. Доставката в България е безплатна и имате възможност да видите поръчката, преди да я заплатите. По този начин се убеждавате в нейното качество и потвърждавате, че е това, което сте поръчали.

  10. За други методи на плащане, свържете се с нас предварително. Това е особено важно за купувачи от чужбина, където условията за доставка са различни.

  11. Доставката в България се извършва най-често до два работни дни. В случай, че е възможно някакво забавяне, ще Ви уведомим своевременно.

  12. Екипът на Weapons of War Ви пожелава приятно, ползотворно и отговорно притежание и боравене с избрания от Вас меч.

  Плащането става с наложен платеж при получаването на пратката, след преглед и потвърждение от страна на купувача.

  Доставката в България е безплатна и се извършва възможно най-скоро след закупуване на артикул, обикновено в рамките на два работни дни. В зависимост от случая, използваме Еконт или други куриери. По подразбиране залагаме опцията „прегледай, преди да платиш”. По този начин имате възможността лично да се убедите в качеството и съответствието на избраните от Вас продукти, преди да ги заплатите.

  За доставка извън страната, моля да се свържете с нас предварително. Владеем английски език (и не само) и имаме готовност да доставим меч до всяка една държава, където местните закони позволяват.

  Преди да поръчате, прочетете и обмислете внимателно! Закупен от нас артикул не може да бъде върнат или заменен! Действащото законодателство (ЗЗП) предвижда възможност за връщане на стоки при онлайн търговията основно защото клиентите не се докосват до избраните предмети, преди да ги заплатят. Това може да породи несъответствие или откровена измама. Когато купувате нещо от нас, получавате безплатна доставка по куриер. Ние държим на обстоен преглед преди заплащане. Вие виждате и одобрявате своята покупка, преди да я платите. Ако не я одобрите, просто отказвате на място – не получавате и не заплащате нищо. Поради това и не само, презумцията за онлайн търговия в ЗЗП, касаеща връщане на артикули, не може да бъде приложена. Мечовете и другите предмети, показани на сайта, са лична собственост на нашия колектив или на хора, споделящи интересите ни. Покупката на каквото и да е от колекцията се заявава онлайн, но на практика се извършва физически, след преглед и одобрение.

  „Weapons of War” предлага истински, функционални мечове на достъпни цени, осигурява бърза доставка навсякъде и Ви подкрепя със съвети и препоръки за качествата на различните типове хладни оръжия и тяхното приложение в миналото и съвремието (тренировка и колекция). Добрите Ви отзиви са горивото, което ни движи!

  Хладните оръжия, които екипът на „Weapons of War” предлага, не са евтини имитации или сувенирни артикули. Те са красиви и същевременно напълно функционални в историческия смисъл на понятието. Както всеки друг специализиран инструмент, така и мечовете изискват знания, умения и отговорност при боравене, плюс грижа и поддръжка при съхранението им.

  За повече информация по тази или друга тема, разгледайте секцията „Поддръжка” в сайта, абонирайте се за нашия Блог или ни пишете.

  Отнасяйте се с необходимото внимание и уважение към оръжията и те ще Ви служат дълго и вярно!

  Мечовете на „Weapons of War”, от най-евтиния до най-скъпия, са все качествени и функционални екземпляри. Закупувани и събирани в продължение на години от членовете на нашия екип и хора от обкръжението ни, според нас те са най-доброто за парите, което човек може да си купи в България (и не само).

  Предлагайки част от нашата колекцията за продажба, искаме да подсигурим стойностен меч за всеки бюджет. Каквото и да закупите от нас, може да очаквате възможно най-добро съотношение цена-качество. Стремим се да подбираме с вкус и разнообразие, за да осигурим избор за всеки. Няма „най-хубав меч”. Понякога човек хваща оръжието в ръка и усеща, че това е точно „неговото”. В този момент той става щастлив човек. Именно тази емоция целим да предадем чрез нашата дейност, която се крепи на общата ни страст към историята и оръжейното дело.

  Сайтът и блогът към него са връзката ни със съмишленици и ентусиасти, където освен демонстрираната с гордост колекция, ние споделяме информация, пишем статии, гледаме видео и снимки и в общи линии обсъждаме всичко, което засяга нашите общи интереси. Идеята ни е с времето да изградим огромен масив от материали на български език по съответните теми. Чрез създаването на акаунт, Вие имате възможност да се присъедините активно към тази общност от любители на историческите оръжия и да допринасяте за нейното популяризиране и общо израстване.

  Понякога из българските онлайн сайтове за търговия се злоупотребява, затова искаме да подчертаем следното: Екипът на „Weapons of War” показва и предлага своите мечове и аксесоари единствено и само чрез нашия собствен сайт. Без изключение всички обяви за мечове, публикувани извън www.weaponsofwar.org, не са дело на колектива ни! Случва се недобросъвестни хора да присвояват авторските ни снимки и текстове и да ги използват с търговска цел в нарушение на Закона за авторското право. Тези личности из интернет продават продукти със съмнително качество, опирайки се на нашето име и репутация. Учтиво Ви молим да внимавате какво и откъде купувате, защото пазарът е пълен с непочтени търговци и евтини имитации. Ако търсите качествен меч от колекцията на нашия екип, единственият начин да се сдобиете с него е чрез сайта www.weaponsofwar.org и никъде другаде.

  Комуникацията с колектива ни се извършва само по имейл.

  Относно въпроса Ви – откровено ще кажем, че не е желателно да заточвате режещия ръб. Мечовете ни са наистина остри така, както излизат от работилницата. Съмняваме се, че което и да е острие, ще има нужна от заточване дълги години. Освен ако не го ползвате наистина редовно за упражнения по разсичане. Дори при това положение, би трябвало да се справя добре поне няколко години – японският меч е извествен с това. Имайте предвид, че понякога мечът не изглежда достатъчно остър на докосване в сравнение с произволен нож, поради различната геометрия, скос и дебелина на острието. Също така поради разликата в употребата – ножът реже на място с притискане и триене, а японският меч разсича със скорост, правилен ъгъл и голяма инерция. Казваме това, защото контекстът е от съществено значение за разбиране функционалната острота не само на японския меч, но и на всеки друг вид хладно оръжие.

  Конкретно – за да се запази характерът и най-вече функционалността на японския меч (геометрията му, скосът му и т.н.) процесът на “подостряне” всъщност е процес на полиране на цялата му повърхност. Катана не се заточва като нож и прилагането на подобни методи обикновено води до обратен ефект. За да се полира острие по традиционен начин, се използват набор от водни камъни, от най-едра зърненост към най-ситна. Завършва се с т.нар. пръстови камъни, които често са не по-едри от прашинки. Усвояването на това умение е трудно начинание и отнема години практика. В ютуб има много клипове, показващи процеса. На блога ни може да намерите информация по темата, например:

   

  Ако държите на по-бърз и лесен начин, може да си закупите керамичен масат (пример), с възможно по-голяма дължина, и масло за заточване (и двете неща се продават по оръжейните магазини или онлайн). След това обръщате меча с острието нагоре върху бюро или стол (където Ви е удобно за работа), капвате масло върху стоманата и инструмента, хващате ъгъл от 30 градуса спрямо острието, който поддържате внимателно, и с бавни и равномерни движения от предпазителя към върха минавате едната страна няколко пъти, след което другата страна същия брой пъти, без да натискате. Този метод дава резултат, но също може да доведе до обратен ефект, ако се прекали или се обърка нещо в изпълнението. Възможно е и да се отронят фини парченца от режещия ръб, поради голямата му твърдост и още по-голямата твърдост на керамичния инструмент.

  Съветът ни е – не заточвайте меча, ако наистина не е необходимо (например кривина или повреда в режещия ръб). Поначало всичките ни остриета са достатъчно остри, за да се справят с всяка цел, която разумен японец би сложил пред своя самурайски меч.

  0
  0
  Количка

  No products in the cart.

  Безплатна доставка и опция "преглед"
  Сравни
  No product is added to the compare list!
  Start Shopping
  Любими
  There are no products on the wishlist!
  Start Shopping
  1 Billing & Shipping
  2 Order & Payment

  Billing details

  България

  Additional information

  Your order

  Previous
  Next
  Дълъг меч Семпер Винчит
  Дълъг меч Семпер Винчит
  error: Съдържанието е защитено!