Меню Затваряне

Дайшо Йоган

„Катана“ ( 刀 ) е традиционно изработен японски меч, оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с мечове са част от миналото. В съвремието култът към „Бушидо“ е все така популярен и последователите на японските бойни изкуства се увеличават. Това налага създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики по усвояването изкуството на меча. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Притежанието на самурайски меч е непреходен символ на сила, чест и достойнство.

Танто ( 短刀 ) е най-късият от самурайските мечове. В исторически план танто е носен паралелно с вакидзаши като придружаващо оръжие към катана. По същността си танто е оръжие, което в ежедневието е ползвано и като универсален нож. Самураите боравели с танто на места, където не разполагали със своята катана – компактният размер го правел подходящ за затворени пространства и публични мероприятия. Удобният японски къс меч играел важна роля в много от местните церемонии, в това число при ритуалното самоубийство сепуку. Жените самураи почти винаги носели танто със себе си, според случая или открито, затъкнат в пояса (оби), или скрито, прибран в ръкава на кимоното, заедно с няколко шурикена.

„Дайшо” се нарича самурайската двойка мечове, най-често изработени заедно с цел да бъдат носени от един войн. Катана е по-дългата половина от дайшо, а танто е по-късата. На бойното поле било обичайно самураите да носят танто в пояса си като втори меч. В исторически план дайшо е ценно притежание, запазено основно за по-богатите японски войни и феодални владетели „даймьо“. Всички самураи носели къс и дълъг меч, но сравнително малко от тях имали финансовата възможност да притежават чифт мечове със сходна визия и изработка. В съвремието нещата стоят различно и няма пречки пред ентусиаста и оръжейния колекционер да се сдобият с дайшо, дори напротив – възможностите са почти неограничени, а „Йоган“ е една от впечатляващите.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

11" (28 см). Еко-кожа върху кожа от скат, покриваща дървената основа (катана); 7" (18 см). Еко-кожа върху кожа от скат, покриваща дървената основа (танто)

Цялостна дължина

40" (101,5 см) катана; 19" (48,5 см) танто

Дължина на острието

28" (71 см) катана; 12" (30,5 см) танто

Жлеб (Bo-Hi)

Да, жлебът олекотява острието, в резултат на което замахът е по-бърз и се чува специфичен звук „tachi-kaze”

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 1060 високовъглеродна (folded) черно-червена матирана стомана, прегъвана 11 пъти при коването, в резултат на което се образуват 2048 слоя

Полировка

Хибридна, мечовете са много остри

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от желязо

Състояние

Неупотребявани, в отлично състояние

Твърдост на острието

51 HRC

Тегло

2.40 lbs (1,10 кг без ножница) катана; 1.55 lbs (0.70 кг без ножница) танто

Термична обработка

Цялостно закален чрез нагряване и охлаждане в масло

Тип на острието

Shinogi-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез осигурителен бамбуков нит (mekugi)

error: Съдържанието е защитено!