Меню Затваряне

Дайшо Кървава Нощ

„Катана“ ( 刀 ) е традиционно изработен японски меч, оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с мечове са част от миналото. В съвремието култът към „Бушидо“ е все така популярен и последователите на японските бойни изкуства се увеличават. Това налага създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики по усвояването изкуството на меча. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Притежанието на самурайски меч е непреходен символ на сила, чест и достойнство.

Вакидзаши (уакизаши; 脇差) е оръжие предимно за затворени пространства и за места, където самураите не можели да носят своята катана. Късият меч се появява през 15 век и участва в множество ритуали и ежедневни дейности чак до залеза на феодална Япония през 1876. За разлика от дългия меч, който бил позволен само на самурайската прослойка, късият меч получава по-широко разпространение през вековете, например сред заможните търговци. Обичаят изисквал детето самурай да получи своето първо вакидзаши, когато започне тренировки с оръжие. Вакидзаши е неизменна част от снаряжението на всеки японски войн и в някои отношения е по-важно дори от катана.

„Дайшо” се нарича самурайската двойка мечове, най-често изработени заедно с цел да бъдат носени от един войн. Катана е по-дългата половина от дайшо, а вакидзаши (уакизаши) е по-късата. Известни са големи майстори на бойните изкуства, например Миямото Мусаши, които се бият с дълъг и къс меч едновременно. В исторически план дайшо е ценно притежание, запазено основно за по-богатите японски войни и феодални владетели „даймьо“. Всички самураи носели къс и дълъг меч, но сравнително малко от тях имали финансовата възможност да притежават чифт мечове със сходна визия и изработка. В съвремието нещата стоят различно и няма пречки пред ентусиаста и оръжейния колекционер да се сдобият с дайшо, дори напротив – възможностите са почти неограничени, а „Кървава Нощ“ е една от впечатляващите такива.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

11“ (28 см) Еко-кожа върху кожа от скат, покриваща дървената основа (за катана); 8" (20 см) Еко-кожа върху кожа от скат, покриваща дървената основа (вакидзаши)

Цялостна дължина

40“ (101,5 см) катана; 30“ (76 см) вакидзаши

Дължина на острието

27 1/2“ (70 см) катана; 20“ (52 см) вакидзаши

Жлеб (Bo-Hi)

Не, острието е солидно, за повишена здравина и устойчивост при удар

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 1060 високовъглеродна (folded) черно-червена матирана стомана, прегъвана 11 пъти при коването, в резултат на което се образуват 2048 слоя

Полировка

Хибридна, мечовете са много остри

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от желязо

Състояние

Неупотребявани, в отлично състояние

Твърдост на острието

51 HRC

Тегло

2.40 lbs (1.10 кг без ножница) за катана; 2.00 lbs (0.90 кг без ножница) за вакидзаши

Термична обработка

Цялостно закален чрез нагряване и охлаждане в масло

Тип на острието

Shinogi-Zukuri

Тип конструкция

Традиционна – стоманената опашка (nakago) продължава под ръкохватката, фиксирана чрез два осигурителни бамбукови нита (mekugi)

error: Съдържанието е защитено!