Меню Затваряне

Гунто Хейши

„Катана“ ( 刀 ) е традиционно изработен японски меч, оставил трайна диря в световната история. Остротата и грацията на това оръжие впечатляват дори през 21 век, когато сраженията с мечове са част от миналото. В съвремието култът към „Бушидо“ е все така популярен и последователите на японските бойни изкуства се увеличават. Това налага създаването на нови мечове, които да заместят старите в тренировъчните практики по усвояването изкуството на меча. Някои от тях следват традиционните методи на изработка, други са резултат от съвременни материали и технологии. Притежанието на самурайски меч е непреходен символ на сила, чест и достойнство.

В исторически план самураите използвали катана в битка, за дуели и при всекидневните си тренировки. Умението да си служи с дългия меч било най-ценното и необходимо за един войн в японското общество. Извитата форма на острието повишава разсичащата мощ, а стандартният профил Shinogi-Zukuri осигурява добър баланс в комбинация със здрава и надеждна конструкция . Това е най-разпространеният тип острие сред японските мечове, спечелил световната слава на катана като еталон за хладно оръжие.

Гунто, или в случая „шингунто“ (нов армейски меч, 新軍刀) е вариант, използван от Имперската японска армия в периода 1935-1945. В резултат на големите военни успехи на Япония в последните десетилетия на 19 век и първата половина на 20 век, сред войниците се популяризират култът към Бушидо и уникалните морални качества на японеца, които достигат фанатични размери. Това скоро довежда до препратки към миналото и въвеждането на меч като церемониално и представително оръжие, предназначено за офицерите в армията. Разбира се, облеклото на гунто („коширае“) е унифицирано във военен стил, а цветът на пискюлите в задната част на ръкохватката указва ранга на притежателя. Гунто се носи като тачи, висящ от пояса, а не затъкнат в него като катана. Повечето остриета са машинна изработка, но някои са съвременна традиционна изработка. Сред гунто се срещат и антики, произведения на изкуството, преживели векове в битките и сраженията на феодална Япония. Новите мечове изпълняват основно представителна функция, но не са редки случаите, когато офицери повеждат своите войници в ръкопашен бой именно с меч в ръка, сякаш излезли от отдавна отминала епоха. Пилотите камикадзе държат своите мечове до себе си в кабината на самолета, когато изпълняват последния си полет. Всичко това засвидетелства какво огромно символично значение има гунто за японеца, особено в периода на най-голямото изпитание за нацията в годините на Втората световна война.

„Хейши” е изработена от оръжейни специалисти в град Лонкуан – Китай и проследява модерния поглед към японската култура и традиции. Мечът е универсален боен инструмент – може лесно да премине през мека повърхност със своя остър като бръснач ръб, като в същото време е достатъчно гъвкав, за да абсорбира удари. Най-добрата комбинация от красота и функционалност – гунто „Хейши” е истинско оръжие. Както в стари времена, така и днес.

Вид

Дръжка (Tsuka) детайли:

10 2/3" (27 см). Синтетична копринена намотка върху имитационна кожа от скат върху дърво

Цялостна дължина

39 1/3“ (100 см)

Дължина на острието

28“ (71 см)

Жлеб (Bo-Hi)

Да, жлебът олекотява острието, в резултат на което замахът е по-бърз и се чува специфичен звук „tachi-kaze”

Име

Конструкция на острието

Моностомана (Maru)

Материал на острието

AISI 1060 високовъглеродна стомана

Полировка

Хибридна, мечът е остър

Предпазител (Tsuba) и орнаменти

Направени от месингова сплав

Състояние

Неупотребяван, в отлично състояние

Твърдост на острието

50 HRC

Тегло

2.40 lbs (1.10 кг без ножница)

Термична обработка

Цялостно закален чрез нагряване и охлаждане в масло. Отвърнат (темпериран) чрез вторично нагряване и охлаждане

Тип на острието

Shinogi-Zukuri

Тип конструкция

Опашката на острието (nakago) и дървената основа на ръкохватката са залепени заедно. Конструкцията не подлежи на разглобяване

error: Съдържанието е защитено!