Полиране и заточване на японски меч

Ако искате да придадете на Вашето острие по-високо ниво на полировка или острота, има някои неща, които трябва и които не трябва да вършите.

НИКОГА НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ МАШИНИ ИЛИ БЪРЗООБОРОТНИ ПОЛИРОВЪЧНИ КОЛЕЛА – Въпреки, че това изглежда като лесно и просто решение за полиране и заточване на острието, такъв тип действия вероятно ще доведат до сериозно увреждане на режещия ръб и на количеството метал, който го поддръжа – т.нар. „нику“. В повечето случаи машинното заточване ще отнеме непропорционално количество материал от режещият ръб и в крайна сметка ще затъпи острието, вместо да го заостри. Може дори да не разберете това на момента – възможно е режещият ръб да се усеща по-остър от преди при допир или при тест срещу хартия. Жалкото е, че в дългосрочен план възможностите на меча ще бъдат ограничени и с течение на времето ще усетите това при увеличаването броя на неуспешните Ви опити срещу традиционно лесни цели (например шишета с вода), поради нарушената геометрия и пропорции на острието.

При невнимателна употреба на машини за полиране и заточване, освен разсичащата способност на оръжието, възможно е термичната обработка на стоманата също да бъде увредена, което може да доведе до сериозни проблеми със здравината на меча. Затова избягвайте машинното полиране и винаги заточвайте оръжието ръчно – лично или с помощта на специалист.

В интерес на истината има специализирани машини за полиране и заточване, които големите производители на хладни оръжия използват, за да съкратят времето и разходите по създаването на мечове. Обикновено те се обслужват от специалисти с голям опит и това обяснява добрите резултати, постигани с тях. Не бива да бъркате въпросните специализирани инструменти със стандартните ъглошлайф и шмиргел, защото разликата в предназначението е голяма и резултатите са различни.

Ако е наистина необходимо, заточването на катана/вакидзаши/танто трябва да се извършва ръчно. За препоръчване е да се използват японски камъни с различна по степен грапавина (ГРИТ). При липсата на такива камъни работа ще свърши и стандартен точиларски „брус“, който може да ползвате на сухо, както и в комбинация с вода или масло. Спрямо нужните и състоянието на острието – поправка (нащърбен режещ ръб, кривина) или редовно заточване се започва от най-едрия камък (с най-малко число ГРИТ, например 220) и се преминава постепенно към все по-фини и по-фини камъни (например от 1000 към 2000 или 4000 ГРИТ), докато се постигне търсеният ефект. След като режещият ръб бъде приведен във вид, останалата част от острието може да се полира с шкурка, за да се заличат следите от работата с камъните. Процедурата е сходна – започва се с по-груба шкурка (ако е необходимо) и постепенно се преминава към най-фината.

ВАЖНО:

  1. Винаги спазвайте един и същ ъгъл на триене при работата със заточващи камъни  – за катана/вакидзаши/танто стандартния ъгъл на полиране е 30 градуса. Внимавайте да не изменяте ъгъла в течение на полирането, защото това съществено ще увреди геометрията на меча и съответно неговите разсичащи възможности. Сменяйте страните през равни интервали и бъдете внимателни при работата, за да не се порежете.
  2. Заточвайте паралелно и двете страни на острието. Старайте се да правите еднакъв брой движения отляво и отдясно на режещия ръб, за да запазите геометрията непокътната. Помнете, че мечът не е нож – той сече с цялата си повърхност, не само с режещия ръб. Геометрията на японското оръжие е по-важна, колкото остротата на пипане. Стандартно японските мечове нямат т.нар. „вторичен откос” (secondary bevel), който е често срещан при ножовете и точно затова японското оръжие разсича много по-ефективно от тях. Клиновидният профил на острието прави така, че при замах катана/вакидзаши/танто секат с цялата повърхност – от най-широката част на острието металът изтънява постепенно до режещия ръб, без вторични скосявания. Именно тази закономерност трябва да запазите при полиране, за да не увредите сериозно своя меч. Проверявайте често резултата от работата си като гледате режещия ръб на фона на светлина – така ще забележите навреме, ако грешите някъде.
  3. Преди да започнете каквато и да било дейност по полиране/заточване, прегледайте в интернет видеоклипове на известни експерти, които заточват японски мечове – НЕ НОЖОВЕ ИЛИ ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ, А ИМЕННО КАТАНА/ВАКИДЗАШИ/ТАНТО. Прочетете поне няколко статии и се информирайте за правилното изпълнение на техниката – правилното заточване на даден меч не е лесно или елементарно, както много хора погрешно смятат. В интернет е пълно с полезна информация, видео клипове и материали – трябва само човек да ги потърси и прегледа. Важно е да знаете какво точно искате да постигнете и как да го постигнете, преди да започнете да работите върху острието. Осигурете си всичко необходимо предварително и ще се насладите на своя труд.
  4. Не бързайте в действията си и не прекалявайте с полирането – има такова понятие като „прекалено остър меч“ и то не носи добри асоциации. В този случай режещият ръб и носещата стомана „нику“ изтъняват прекалено много и при контакт на острието с по-твърда повърхност е възможно да възникнат поправими щети. Помнете, че японският меч е направен да сече плът (месо, кости, кожа, козина) и се съобразявайте с този факт при всичките си дейности с хладното оръжие.
  5. В случай, че искате по-остър меч, но не смятате, че ще се справите сами с неговото заточване – консултирайте се с експерт. Но отново припомням – търсете помощ само от човек, който се занимава с хладни оръжия и по-специално с японски мечове, а не с ножове или други инструменти. Поинтересувайте се какви методи прилага той и ако сте доволни от наученото, чак тогава му поверете меча си, особено ако е скъп за Вас.

Ако третирате своя меч с респект и с нужното внимание, той ще ви служи цял живот.