Как японците посрещат Рождество Христово

В Япония, Рождество Христово (или Коледа) се празнува по уникален начин, който отразява комбинация от западни и традиционни японски практики. Както знаем, масата от японци не са християни, затова този светъл за нас празник претърпява определени промени на местна почва. Японците съвсем естествено успяват да го адаптират към своята култура и обичаи. По-долу ще разгледаме как изглежда Коледа в Япония, където обичаите и традициите на самураите се преплитат с модерния дух на християнския празничен сезон.

На първо място, важно е да се отбележи очевидното, а именно – Рождество Христово в Япония не е традиционен религиозен празник, така както на Запад. За повечето японци целият останал свят е Запад. В случая имаме предвид християнските общества. Коледа в Япония е време за по-малко обичаи и повече срещи. Католическата църква там често играе ограничена роля в честването на празника.

Едно от първите неща, които бихме забелязали в Япония през Коледните празници, са украсите. Градовете се превръщат в светещи кътчета с празнична украса, като улични светлини, илюминации и огромни коледни елхи. Въпреки че традиционните японски домове обикновено нямат място за впечатляващи коледни елхи, те все пак присъстват из магазините, училищата и обществени места, като създават вълнуваща атмосфера с вълшебство и светлина.

Празничен символ в Япония е “Курисумасу кейки”, което е буквална транслитерация на Christmas cake или Коледна торта. Това е специален вид десерт, който е обичаен подарък и се консумира през празничните дни. Тортата често изобразява коледната елха или други символи на християнския празник и е изключително популярна сред японците.

Коледните пазари също са обичайно събитие в Страната на изгряващото слънце. Те предоставят възможност за пазаруване на подаръци, сувенири и украси, както и за опитване на традиционни японски деликатеси. Такива пазари често са по-голяма атракция за чуждестранни туристи, отколкото за местни, но ежегодно са посещавани от огромен брой японци. Там се предлагат и редица забавления, като улични концерти (т.нар. street performances), анимационни шоута и т.н., които зареждат хората с празнична еуфория.

В Япония Рождество Христово често се свързва с романтика и срещи. Това е време, когато влюбените обменят подаръци и прекарват време заедно. Ресторантите и кафенетата създават специални менюта и атмосфера, за да привлекат влюбените двойки и да ги предразположат към близост и очарование.

Неизменна част от празничния сезон в Япония, както на повечето места по света е и честването на Новата година. За повечето японци, дните около Коледа са време за почивка, романтика и семейни срещи, а подготовката за Нова година започва след това. Традиционно се почистват домовете, изхвърлят се стари вещи, а обществото се изпълва с очаквания за новогодишната нощ. Една от най-впечатляващите програми с фойерверки се състои ежегодно именно в Страната на изгряващото слънце.

Интересна традиция в Япония е и размяната на коледни картички. Въпреки че другаде тази практика може да е загубила популярност, в Япония все още с готовност се изпращат и получават ръчно изработени картички, за да бъдат поздравени близки, приятели, колеги. Тези картички са дело на усърдие и умение, поднасят се и се приемат с голямо уважение, толкова типично за японците.

Нещо самобитно за японския празничен сезон е и феноменът на коледните илюстрации. Художниците и хора на изкуството създават специални рисунки и проекти, тематично посветени на Рождество Христово, които обикновено стават водещи по популярност из социалните мрежи и спомагат за доброто настроение.

Общо взето, Коледа в Япония е време на щастие и срещи между близки хора, така както в останалия свят. Празнуването на този светъл християнски празник е почти изцяло лишено от религиозния му аспект, бидейки обогатено с традиционни и модерни елементи. Което е разбираемо, предвид че много малка част от японците са християни. Като цяло японският народ винаги се стреми да съчетае своите собствени обичаи със западните влияния. Резултатът е една неповторима Коледна атмосфера, която може истински да се усети само на място, в Страната на изгряващото слънце.