Изобщо имат ли мечовете нужда от сертификати за “автентичност”или подобни документи?

Ако искате да си купите меч и сте попаднали на такъв, който ви допада, може да ви направи впечатление, че някои идват със “сертификат”. Практиката е особено валидна за произведените в Китай японски мечове, но се среща повсеместно. Разбира се, всеки се стреми да купи меч с добро качество и на прилична цена. Често повечето хора, любители и почитатели на хладните оръжия, не задълбават много в знанията за стоманите и като цяло за мечовете, поради което зависят от някакво външно потвърждение за правилността на своя избор.

Потенциалните купувачи обикновено получават много информация от разнородни източници за различни теми, засягащи мечовете, и нещата могат да станат малко объркващи с течение на времето. Може да се почувствате несигурни дали ще направите правилния избор. Редица уеб магазини и търговци хитро скачат върху това слабо място, като предлагат всякакви сертификати заедно с мечовете си. Ще видите такива документи във всевъзможни цветове, форми и размери, на китайски, японски, английски и дори на български език, с всякакви екзотични символи и вградени изображения.

Има магазини, които продават изцяло декоративни мечове, които наистина не стават за никаква функционална употреба, но ги рекламират и предлагат със сертификати. Чисти глупости, ако питате.

Но колко смисъл има от подобни сертификати за функционални, масово произвеждани мечове?

Ето нашето честно мнение. Ако то ви помага по някакъв начин, радваме се да бъдем полезни. Стремим се да ви предпазим от опасни ситуации, като например, да закупите нефункционален меч, който идва със сертификат, и да решите да го използвате по предназначение. Може би искате да практикувате тамешигири с него? Това обикновено не е добра идея, ако съдите за достойнствата на меча само от лист хартия.

Към въпроса: не, в сертификата за меч няма никакъв смисъл, освен ако не идва от NBTHK или NTHK. Това са две официални японски организации, служещи за оценка, запазване на знанието и отдаване на заслужена почит към традиционно изработените японски мечове отпреди Втората световна война.

NBTHK и NTHK оценяват и класифицират японски остриета, процес, който донякъде се контролира от правителството на Япония. Всички оценители са уважавани и доказани експерти по историческите и практическите аспекти на японския меч. Тези оценявания се наричат “Шинса” и се практикуват само за автентично ковани остриета, произведени в Япония отпреди края на Втората световна война. Както се досещате, това са антики, които след явяването си на шинса се определят към период, училище и/или определен ковач. Разбира се, повечето от тези антики често са от скъпи до много скъпи (имаме щастието да притежаваме такъв японски меч в нашата колекция). Издаването на документ (наречен „оригами“) от NBTHK или NTHK служи за потвърждаване на действителния произход, качества и значение на меча. Съответно това е единственият вид сертификат, който има някакво реално значение и увеличава стойността на меча според нашето (и не само) мнение.

А какво да кажем за останалите мечове? Масово произведени във фабрики или изготвени на малки партиди в оръжейни ателиета навсякъде по света?

Някои екземпляри може и да пристигат със сертификат или по-добре казано с добре оформен лист хартия, съдържащ спецификации като размер на острието и вид стомана. Такива документи често се подготвят за ковачниците от дистрибутори, търговци на дребно и маркетингови отдели и почти винаги нямат нищо общо с оригиналния създател на меча. Така че, казано направо, такива сертификати са безполезни и често не ви дават нищо повече, освен отпечатани действителни или предполагаеми спецификации на оръжието, към което са прикрепени. Най-често сертификатите за мечове на китайските ателиета се създават от някой, който работи на компютър. Той дори не е пряко замесен в процеса на производство и дори не познава лично оръжейниците.

И така, да обобщим: собственият ни опит показва, че много дистрибутори осигуряват сертификат “за автентичност” към своите продукти. И ние бихме могли да го правим, ако желаем. Но не желаем, поне не и в този формат. Първо, защото не сме търговци и не поддържаме уебсайта с цел печалба. Второ, както писахме по-горе, освен да послужи като отпечатан лист със спецификации, цялата идея за удостоверяване на качество на произволно произведен меч от някой, който дори не го е виждал, е напълно лишена от здрав смисъл. Вместо да разчитате на това, за да сте по-уверени в избора си, по-добре се уверете, че купувате от някой, който е почтен и може да прецени с голяма вероятност дали един меч е качествен или не.

Това е мнението ни по темата. Желаем късмет, щастливо колекциониране и ползотворни тренировки!