Грижа за острието и съхранение на меча

Катана е функционално хладно оръжие, направено от високовъглеродна ръждаема стомана. Естествената поява на ръжда при тези стомани трябва да бъде стопирана редовно, за да може катана винаги да запази изрядното си състояние. Ако не се правят редовни почиствания на острието, катана ще бъде непоправимо увредена с течение на времето. Оръжието трябва да се съхранява в ножница, положена в хоризонтално положение, с извивката надолу и режещия ръб нагоре. От първостепенно значение е острието винаги да е добре почистено и смазано, защото естествената остатъчна влага от човешките ръце засилва темпа на ръждясването, освен ако не се почиства след всяка употреба. За препоръчване е никога да не пипате острието с голи ръце, едновременно поради риска от нараняване и от оставяне на отпечатъци, които по-късно прерастват в петънца.

Традиционното масло, което японците използват за почистване на своите мечове, се нарича „шоджи“ (choji oil). То се състои от 99% минерално масло и 1% карамфилово масло, добавено за благоухание. В наши дни за смазка може да се използва всякакъв вид минерално масло или вакса – парафин, автомобилно масло и т.н. Лесен и практичен вариант е да се закупи някаква професионална оръжейна смазка (спрей – „Балистол“ или гел – „Гоя“). Целта е да бъде нанесен равномерен слой по протежение на острието, нито твърде фин, нито твърде плътен. Не трябва да се оставя непокрита повърхност, но не е желателно да се прекалява със смазката, защото с течение на времето тя се отлага в ножницата.

Добре е да се прави редовна инспекция на острието (на всеки няколко седмици), дори когато катана се съхранява продължително без да се използва. Спорадичното изваждане на меча от ножницата позволява на натрупаната вътре влага вътре да се изветри, за да не формира ръжда или мухъл впоследствие.

Химическата структура на високовъглеродната стомана я прави изключително подходяща за направата на мечове, но също така допринася за нуждата от постоянна поддръжка, за разлика от изделията от неръждаема стомана. В интерес на истината, точно склонността към ръждясване е най-простият тест за различаване на елементите, изграждащи дадена стомана. Много хора задават уместния въпрос – защо неръждаемата стомана не е подходяща за мечове? Отговорът е, че с много малки изключения (високотехнологичните CPM стомани, които са полу-неръждаеми) неръждаемата стомана е трошлива поради наличието на голямо количество хром (Cr, над 12%) в нея. Общо казано, тя не може да издържи на силите на усукване, характерни за остриета с дължина над 40 см и се чупи/криви … но това е тема за друга публикация в нашия блог 🙂 Същественото в случая е, че правилната грижа и поддръжка за един меч е от ключово значение за запазването на неговото първоначално състояние и функционалност.

Желателно е оръжието да не се излага продължително на високи температури или на директна слънчева светлина. Дървото на ножницата има свойството да абсорбира влага от околната среда или от директното прибиране на острието непосредствено след използване. Заклещената в ножницата влага се отделя, когато е изложена на висока температура, и покрива острието, защото няма къде да се изпари. Съхраняването на меч в ножница за постоянно при директна слънчева светлина или висока температура може да причини неговото ръждясване, както и разсъхването на ножницата и дръжката.

Винаги покривайте острието с тънък слой масло непосредствено след употреба. Когато мечът е имал контакт с мокри или влажни повърхности, забършете и почистете добре острието с памучна кърпа или салфетка, преди да го покриете със смазка. Това се отнася особено в случаите, когато повърхността е имала съприкосновение с някаква растителност, например бамбук. По-плътен и мазен слой смазка може да служи при дълготрайно съхранение на оръжието – в случаите, когато не възнамерявате да употребявате меча или желаете да го пренесете на големи разстояния, където микроклиматът е различен. Постоянното съхранение на меча следва да се извършва на хладно, сухо и проветриво място.

Ако дръжката или ножницата се намокрят, подсушете ги максимално добре с памучен плат или парцал. Оптималният вариант за действие при намокряне изисква течността от дръжката да се попие, след което ръкохватката да бъде свалена от меча и оставена да съхне сама на сухо и проветриво място. Към ножницата се прилага същия подход – тя трябва да се „изтупа“ от течността, да се подсуши и да бъде оставена да съхне сама при същите условия, описани по-горе. Разбира се, острието в никакъв случай не трябва да е вътре! Докато трае подсушаването на „облеклото“ му, острието трябва да е покрито изцяло със смазка (включително „танга“) , след което положено за съхранение при обичайните условия.